Disclaimer

Dit is geen medische site. Voor medische adviezen verwijs ik u nadrukkelijk naar de medische specialisten.

donderdag 27 maart 2008

De ervaringsdeskundige aan het woord

Mijn dochter heeft besloten om haar ervaringen op de schrijven in een weblog: http://mijnverhaalkwijt.web-log.nl/.

Het eerste artikel gaat over de aanleiding en de gebeurtenissen tot nu toe en ik moet zeggen dat ze dat allemaal heel knap verwoord heeft. Hoe een en ander zich ontwikkeld heeft van Boulimia naar NOA naar Anorexia is heel begrijpelijk verwoord.

Wat mij verder opvalt aan haar verhaal is dat de insulineresistentie, die ze in het najaar van 2006 had opgebouwd, een rol lijkt te hebben gespeeld in het ontstaan van Boulimia.
Insulineresistentie is het steeds ongevoeliger worden voor insuline en het dus steeds verder verhogen van de dagelijse dosis om de bloedsuikerwaarden laag te kunnen houden. Uiteindelijk leidde dit tot ziekenhuisopname omdat de hoeveelheden buitensporig hoog waren en bloedsuikers niet meer naar beneden te krijgen waren.

Veel insuline kan vervolgens weer tot hongeraanvallen leiden en dat weer tot braken, waarmee de Boulimia cyclus van eetbuiten-braken-schuldgevoel-eetbuien kan ontstaan.
Natuurlijk zijn er meer factoren die daarbij een rol spelen zoals een negatief zelfbeeld, maar de insulineresistentie lijkt me wel degelijk een factor van belang.

Ik kijk al uit naar het volgende artikel op haar weblog, want ze heeft zich voorgenomen vanaf nu met regelmaat een stukje aan haar weblog toe te voegen.

Geen opmerkingen: