Disclaimer

Dit is geen medische site. Voor medische adviezen verwijs ik u nadrukkelijk naar de medische specialisten.

dinsdag 5 februari 2008

Oorzaken eetstoornis bij diabetespatienten


Het plaatje zegt het al: " Weren't you the cause of all that?" . Nee dus. Een eetstoornis daar kies je niet voor, maar dat overkomt je door diverse oorzaken, waarbij overigens ook wel karaktereigenschappen een rol kunnen spelen, maar dan nog geldt; "it's the trigger that pulls the gun".

Ik probeer alle mogelijke oorzaken op een rij te zetten. Ik weet niet of ik daar volledig in ben, maar ik denk dat ik een aardig opzetje kan maken van alle zaken die we tegengekomen zijn tijdens de eetstoornis van mijn dochter. Let wel: het gaat hier om de oorzaken die verband houden met diabetes type 1.
Diabetes type 1 verhoogt de kans op het krijgen van een eetstoornis( in rapport canadees onderzoek zelfs een kans van 10%). Dit is op te delen in een aantal deeloorzaken die met diabetes verbonden zijn, zoals:
  • een lager zelfbeeld / zelfwaardering vanwege chronische ziekte en onvermogen om lichaam (bloedsuikers) onder controle te krijgen lijkt me een hele belangrijke mogelijke oorzaak
  • het altijd, dag in dag uit, bezig zijn met eten en controle houden over eten kan een oorzaak zijn, omdat dit de weerzin tegen eten kan verhogen.
  • overbescherming van ouders kan een rol spelen (zie artikel in deze blog)
  • langdurig hoge bloedsuikerwaarden (eventueel i.c.m. insuliseresitentie) zouden er theoretisch voor kunnen zorgen dat een diabetespatient zoveel afvalt dat deze op een dusdanig laag gewicht komt waarop de gevoeligheid voor anorexia toeneemt.
Daarnaast kan het " slank" willen zijn ervoor zorgen dat diabetespatienten met regelmaat "vergeten" om insuline te spuiten zodat de hoge bloedsuikerwaarden er voor kunnen zorgen dat men weer wat gewicht verlies (aangeduid met " diabulimia" of "diarexia"). Het kan de opstap zijn naar een eetstoornis, met name ook vanwege het gemak waarmee de diabetespatient haar gewicht kan "reguleren" .

Ik heb geen idee of bovenstaande allemaal wetenschappelijk onderbouwd en of het compleet is, maar het staat iedereen vrij om hier op te reargeren met correcties en aanvullingen.

Geen opmerkingen: